Tijd voor een terugblik, want op 30 maart 2022 was het alweer 4 jaar geleden dat Zeilfort Kudelstaart BV de samenwerkings- en bruikleenovereenkomst met de gemeente Aalsmeer heeft ondertekend. Daarmee ging, vooruitlopend op de erfpachtovereenkomst, het beheer van het fort over naar Zeilfort.
Zeilfort kon zo alvast “laagdrempelige watersportevenementen” organiseren en de haven voortzetten. Tot op heden hoeft Zeilfort geen huur of pacht te betalen, maar krijgt wel alle inkomsten uit de haven en heeft een onderhoudsverplichting ten aanzien van de jachthaven.
Toen de grootschalige plannen in 2018 bekend werden, hebben wij bij bewoners rond het fort geïnventariseerd wat hun gedachten hier over waren. De rode draad uit deze inventarisatie is vanaf dag één het uitgangspunt van onze Stichting geworden: Een nieuwe invulling voor het fort is op zich prima. Deze zal wel passend moeten zijn voor het Rijksmonument en UNESCO werelderfgoed, en zonder overlast voor onze leefomgeving.
Als bewoners werden wij echter geconfronteerd met een voldongen feit, de Zeilfort-plannen stonden al vast. Ondanks gesprekken met Zeilfort, gesprekken met de wethouder, gesprekken met raadsleden, diverse inspraakmomenten, schriftelijke vragen, zienswijzen en bezwaren, zijn de toekomstplannen niet kleiner geworden. Integendeel: sinds de eerste plannen is er juist steeds meer bijgekomen. Een nog grotere parkeergarage, meer terrassen, terras met versterkte muziek, een starttoren, en een havenuitbreiding aan de ringdijk.
Volgens de oorspronkelijke planning had het Zeilfort nu, begin 2022, in al haar glorie open moeten zijn. Het fort had een enorme transformatie door moeten maken. De aarden frontwal, onderdeel van het militair erfgoed, zou afgegraven zijn en vervangen door een replica, met ventilatie-openingen voor de parkeergarage. Het forteiland zou zijn ontgraven om de parkeerkelder te bouwen, en er zou nieuwbouw geplaatst zijn ter plaatse van de aarden wallen tegen het fort, waardoor het fort ruim 2x zo groot zou worden t.b.v. congres- en feestzalen, restaurant, café en hotelkamers. Op het gedeelte voor het hek buiten het forteiland zou een laad- en losterrein zijn. De verwachte 125.000 bezoekers per jaar zouden voor grote verkeersdrukte zorgen, merkbaar in Vrouwentroost, de Bachlaan en de Kudelstaartseweg, en bij de omwonenden.
Wij vinden het jammer dat wij, in het belang van het fort en onze directe leefomgeving, genoodzaakt waren een procedure bij de Raad van State te starten. Helaas wordt ons daardoor verweten alles tegen te houden en het fort te laten verpauperen. Niets is minder waar. Als de gemeente en Zeilfort zich gewoon aan de afspraken uit hun overeenkomsten zouden houden, had het fort nu niet alleen een nieuwe dakbedekking gehad maar was het hele casco van het fort hersteld en was er voldoende onderhoud uitgevoerd aan de steigers en beschoeiing.
Inmiddels is de groep van drie partijen, die volgens de gemeente gezamenlijk de tender hebben gewonnen, uit elkaar gevallen. Alleen Martijn de Liefde Beheer BV is nog over, en Zeilfort Kudelstaart BV heeft inmiddels een negatief eigen vermogen. De nu beoogde investeerder, de Royal Properties Group van de familie Lisman, wil geheim blijven.
Het is een lange rit, maar ons uitgangspunt, een wél passende nieuwe invulling voor het fort, blijft mogelijk. Met een actieve groep omwonenden steken we er veel tijd en energie in, gesteund door vele omwonenden en bewoners die wat verder weg van het fort wonen. Wij blijven ons er ook voor inzetten dat de onderhouds- en restauratiewerkzaamheden aan het fort worden afgemaakt en de verplichtingen uit de overeenkomsten worden nagekomen.
Dank aan iedereen die een bijdrage levert, met ideeën, opmerkingen, tijd, inspanning, morele steun, of financieel.